Obișnuit cu ritmul alert din timpul anului, am tendința să fiu la fel de agitat și în concediu – iau la picior marile orașe și mă întorc mai obosit decât am plecat. Anul acesta (vârsta e probabil de vină) mi-am pus în gând să fiu imaginea vie pentru “dolce far niente”. Așa că am căutat cea mai frumoasă insulă grecească – Santorini – dar și cele mai bune motive pentru care să mă opresc acolo timp de o săptămână.
De ce să alegi Santorini ca destinație de vacanță?
Toți cei care au vizitat Santorini mi-au spus același lucru: „N-am văzut în viața mea apă mai frumoasă!” “Plajele sunt absolut spectaculoase!” “Până și lumina bate diferit acolo, o să vezi!”
Fiind una dintre cele mai populare insule ale Greciei, Santorini te frapează într-adevăr din prima cu senzația de Mic Eden: nisipuri fine în care să-ți afunzi degetele, plaje micuțe unde te poți răsfăța cu cocktailuri colorate, marea de un albastru hipnotizant, căsuțe albe tradiționale cu aer boem și soare plăcut. Dacă sună ca o imagine de pus pe desktop, ei bine, chiar este.
Santorini găzduiește 13 sate și mai puțin de 14.000 de locuitori, însă pe timp de vară, mii de turiști se adună aici, curioși să descopere insula.
Ce e de văzut?
1. Caldera
Caldera este principala atracție din Santorini și totodată o minune a lumii, așadar este un must-see pe listă. Aici se află vulcanul Thera – datorită erupțiilor, peisajul este atât de sălbatic, încât uneori ai senzația că ai aterizat direct într-un scenariu SF.
2. Capitala insulei Santorini – Fira
Poziționată la 10 km față de portul Athinios, Fira oferă o priveliște nemaipomenită asupra vulcanului Thera. Majoritatea clădirilor au fost construite în perioada invaziei venețiene, inclusiv bisericile-dom albastre și verandele. Deși ai putea crede că este izolat și liniștit, satul nu duce deloc lipsă de cafenele, baruri, restaurante și cluburi de noapte.
3. Satul Oia
Mult mai liniștit comparativ cu capitala, Oia este dominat de o atmosferă calmă, relaxantă, de numeroase taverne și magazine, precum și hoteluri și pensiuni cochete. În plus, caracteristic Greciei, este împânzit de căsuțe albe, dar și de bisericuțe ascunse, domuri albastre și străduțe pietruite.
Peisajele sunt cele care fac însă diferența: ele au fost catalogate drept cele mai “instagramabile” de către turiști, apusurile devenind chiar un obiectiv turistic în sine! Majoritatea preferă să fotografieze momentul de pe zidurile vechiului castel venețian Kastro.
4. Plajele
- Armeni – plajă micuță la care poți ajunge fie pe jos (prin coborârea a 291 de trepte), fie cu măgarul (da, ai citit bine!); nu te avânta să cauți facilități însă – turiștii au acces doar la o tavernă mică în zonă.
- Katharos – plajă mică acoperită cu pietriș negru și pietricele, dominată de prezența a două roci situate chiar în mijlocul fâșiei; accesul pe plajă se face de pe drumul ce duce spre Portul Ammoudi.
- Baxedes-Paradisos – la 3 km de Oia, este recomandată familiilor cu copii mici pentru că apele nu sunt foarte adânci, lucru puțin neobișnuit pentru Santorini. Ca facilități, vei găsi șezlonguri cu umbrele, taverne și restaurante.
- Vorvoulos – ceva mai izolată și mai puțin cunoscută, plaja este situată la 3.7 km de Fira. Este numai bună pentru cei care doresc să se relaxeze în solitudine sau să înoate nestingheriți în apele turcoaz.
5. Muzee și porturi
- Muzeul Maritim – fondat în anul 1950, muzeul are și o mică bibliotecă, pentru cei pasionați.
- Moara de Țesut – locul ideal de unde îți poți cumpăra țesături tradiționale și produse alimentare locale.
- Portul Ammoudi – se poate ajunge aici fie prin coborârea a 235 de trepte, fie prin închirierea unui măgar. Din port, poți lua o croazieră spre insula Thirassia.
6. Restaurante alese
- Restaurantul 1800, amplasat într-o vilă din secolul XIX în Oia, e bogat în preparate locale și vinuri alese.
- Katharos Lounge – situat tot în Oia, localul te îmbie cu bucătărie mediteraneană și vegetariană, fiind popular nu doar datorită felurilor de mâncare delicioase și sănătoase pe care le servește, ci și datorită priveliștilor.
7. Mai mult decât plajă
Pentru că îmi place întotdeauna să am și un plan de rezervă, am căutat și câteva activități care să nu implice (neapărat) leneveală. Dacă și tu ești explorator de felul tău, iată ce te-ar putea interesa:
- Cățărări
- Scufundări
- Plimbări cu măgărușul
- Degustare de vinuri
- Windsurfing
- Yoga
- Sporturi de apă
- Masaj
- Shopping
- Evenimente
Spre exemplu, Festivalul de Jazz are loc în luna iulie și adună o multitudine de artiști locali și internaționali.
Apoi, Festivalul Ifestia (“Festivalul Vulcanului”), are loc în luna august și este o reprezentație de erupție a vulcanului prin focuri de artificii, însoțită de diverse evenimente, concerte și dansuri.
Tot în luna august, are loc Festivalul Megaron Gyzi în Centrul Cultural din Fira. Acesta include mai multe evenimente, însă în mod special concerte de jazz, muzică clasică, dar și expoziții de artă.
Fiind cu dorul de ducă deja activat, am găsit deja câteva zboruri low cost pentru Atena aici.