Sunt puține lucruri pe lumea asta pentru care aș economisi bani. Gadgeturi? Nu, mersi. Pensie? Măcar să o apuc. Lucruri neprevăzute? Păi dacă sunt neprevăzute, cum aș putea să le prevăd?! În schimb, când vine vorba de vacanțe, devin brusc cel mai calculat om din lume. Practic, mă transform în propriul meu supererou – mi se spune Super Contabilul pe străzile întunecate ale orașului. Serios acum însă. De fiecare dată când sunt pe punctul de a cheltui aiurea pe haine, spre exemplu, încep și mă gândesc: “Hei, de banii ăștia aș putea să mânânc ceva bun la Paris într-o zi. Sau aș putea să-mi iau chiar ceva mișto din Berlin”.
Anul ăsta, am pus gând rău Bangkok-ului. Și o să-ți spun mai jos de ce.
1. Bangkok nu este de fapt Bangkok
Bangkok e în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung nume pentru un loc – asta pentru că numele real al orașului este de fapt “Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit.” Primul meu gând a fost: naaah, sigur germanii au avut ceva de-a face cu asta! Dar nu.
Textul se traduce cam așa: “oraș al îngerilor, oraș magnific al celor 9 diamante, tron al regelui, oraș al palatelor regale, cămin al zeilor încarnați, ridicat de Visvakarman, la porunca lui Indra.”
Dacă oamenii sunt atât de atenți și creativi doar la numele orașului, sunt curios cu ce mă dau pe spate și la alte capitole.
2. Biletele de avion costă mai puțin decât mă așteptam
Mult timp, nu m-am apropiat de Bangkok de teamă că o să fac infarct când o să văd prețurile. Dar, surpriză, am văzut că cei de la KLM au tarife în jur de 500 de euro/pers/dus-întors în lunile următoare. Având în vedere că pentru această rută, biletele de avion pot ajunge lejer și la 700-800 euro, mă declar mai mult decât mulțumit. Destinație de vacanță: stabilită.
3. Lege și ordine, versiunea de Bangkok
Ca fapt divers, poți fi arestat dacă mergi pe motocicletă la bustul gol. La fel, și dacă iei în derâdere orice este legat de monarhie. Sau dacă ieși din casă fără chiloți pe tine. Pe ultima vreau neapărat s-o bifez. Ca apoi să mă întorc din vacanță și să povestesc cum am trăit eu periculos în Bangkok. Știi că și tu ai face asta, degeaba râzi.
4. Cel mai mare Chinatown din lume e în Bangkok
Serios acum China, ce păzești?
5. Taaaxi, du-mă unde vreeei
Orașul este recunsocut pentru aglomerația din trafic de tip curcubeu. Asta pentru că la ei, taxiurile sunt în toate culorile: galbene, verzi, roz etc. Leapșa pe taxiuri, careva?
6. Cel mai vizitat oraș din lume
Sau cel puțin asta spunea Indexul Destinațiilor Globale din 2013 (Londra era pe locul 2), an în care Bangkok-ul a primit peste 16 milioane de turiști internaționali. Hei, trebuie să se ducă toată lumea în vacanță cu un motiv acolo, nu? Probabil că Hangover 2 a contribuit puțin la asta. Și alte câteva lucruri bine cunoscute, dar pe care n-o să le menționez aici.
7. Oameni prietenoși
Conform World Economic Forum, Thailanda este pe locul 13 la capitolul “cele mai prietenoase țări”, pe primul loc afându-se Islanda. Mi-e foarte clar că cine a făcut topul ăsta nu a încercat niciodată un masaj thailandez.
8. Cea mai mare piață din lume
Este vorba de piața de weekend Chatuchak, care se întinde în peste 100.000 m2 și are peste 8.000 de standuri. Probabil o să ai nevoie de cel puțin trei zile ca să o vezi pe toată, dar sunt sigur că merită efortul. Mai ales că oferta este destul de variată: plante, antichități, animale de companie, băuturi și mâncare (proaspătă și uscată), mobilă, decorațiuni interioare, îmbrăcăminte, cărți și produse din ceramică. Probabilitatea de a te rătăci acolo? Foarte mare.
9. Cel mai fierbinte oraș din lume
Dacă luăm în considerare temperaturile medii anuale, bineînțeles: undeva la 28 de grade Celsius. Cu maxime de 35 de grade și minime de 31, plus o umiditate 90% (!), atmosfera e încinsă mai tot timpul în Bangkok (și la propriu, și la figurat).
10. Veneția din Est bate Veneția orginală
Nu de alta, dar în Veneția nu ai șanse să găsești nimic asemenător cu Wat Arun (Templul Răsăritului). Bangkok–ul a fost supranumit așa datorită numeroaselor canale (construite în jurul secolului 16), dar și datorită vieții de noapte active. Orașul este traversat de râul Chao Phraya, acesta fiind și un mod prin care localnicii (dar și turiștii) se deplasează mai ușor dintr-un loc în altul. În plus, majoritatea atracțiilor turistice din Bangkok sunt situate de-a lungul râului sau foarte aproape de stațiile de feribot.
Dacă toate astea îți sună bine, eu zic să începi să-ți planifici bugetul. Poți să faci primi pași chiar aici:
Caută bilete de avion către Bangkok Caută oferte hotel în Bangkok